Hamburger NLXS

Tips voor goede beveiliging van de ICT in jouw bedrijf

In grote bedrijven is de IT beveiliging vaak wel goed geregeld, maar bij kleine bedrijven en MKB’ers kan dit nog wel eens te wensen over laten. En dat terwijl het zo belangrijk is! In kleinere bedrijven is het vaak een ondergeschoven kindje en wordt dat kindje dan ondergeschoven bij iemand die “verstand heeft van computers”. Het is tijd om eens goed te kijken naar de beveiliging van je ICT en daar helpen we je graag bij. ICT beveiliging is een erg breed onderwerp, denk ook aan het beveiligen van je hosting en websiteWIFI en de werkplekken binnen je bedrijf. In dit artikel geeft NL-XS Breda je daarom tips voor goede beveiliging van de ICT in jouw bedrijf.

Tip 1: geef niet iedereen dezelfde toegang

Niet iedereen in het bedrijf heeft toegang nodig tot alle bestanden. Natuurlijk vertrouw je je medewerkers, maar het is niet nodig om toegang te geven tot bestanden waar ze niets mee van doen hebben. Je kan daarom een onderverdeling maken tussen verschillende medewerkers en bijbehorende gradaties van toegang. De fulltime medewerker die volledige toegang nodig heeft, medewerkers met één of enkele taken die ook alleen daarvoor toegang nodig hebben en thuiswerkers die op verschillende plaatsen werkt en daardoor soms wat extra beveiliging nodig heeft.

Tip 2: firewalls zijn nog steeds nuttig

Er wordt misschien in de wandelgangen gezegd dat firewalls niet meer effectief zijn door de ontwikkelingen van malware, maar dat is zeker niet het geval. Firewalls zijn nog steeds nuttig. Kies dan wel liever voor een slimme firewall die ook verkeer monitort en laat de oudere firewalls links liggen.

Tip 3: zorg voor anti-malware

Zorg voor anti-malware en installeer dus ook iets naast de standaardbeveiliging op PC’s. Hoewel ook anti-malware niet alles tegenhoudt, blijkt uit onderzoek dat het dit in 97% van de gevallen wel doet.

Tip 4: zorg voor sterke wachtwoorden

Heel veel mensen gebruiken steeds hetzelfde wachtwoord voor verschillende sites, wat natuurlijk totaal niet veilig is. Mensen die wel verschillende wachtwoorden hebben, hebben vaak een sheet of notitie op de computer waarin ze al deze wachtwoorden noteren. Ook dat is geen slimme oplossing. Er zijn gelukkig verschillende tools waarmee je eenvoudig unieke wachtwoorden aanmaakt. Ook is er software voor ontwikkeld; al moet je dan wel vertrouwen hebben in de dienstverlener van deze wachtwoordsoftware.

Tip 5: vergrendeling, vergrendeling, vergrendeling

Vergrendeling is natuurlijk erg belangrijk! Hier hebben we het meteen over drie soorten vergrendeling die de beveiliging van jouw ICT meteen een stuk sterker maken:

  • Schijfvergrendeling. Vergrendel harde schijven die zakelijk ingezet wordt. Worden er dan laptops of smartphones gestolen, dan kunnen dieven daar alsnog niet bij.
  • Vergrendeling van berichten en bijlages. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn, zelfs simpele wachtwoordbeveiliging verhoogt de drempel voor dieven al.
  • Vergrendeling van apparaten. Ook hier draait het om het verhogen van de drempel om in te breken. Zorg ervoor dat werknemers laptops, smartphones en tables vergrendelen zodat de drempel om toegang te krijgen voor een dief weer een stuk hoger ligt.

Tip 6: licht je werknemers voor

Ja, je werknemers weten wel dat ze rekening moeten houden met beveiliging en weten dat ze regelmatig hun wachtwoorden moeten wijzigen en bestanden moeten vergrendelen. Maar of dat in de praktijk ook gebeurt, is natuurlijk altijd de vraag. Het is daarom belangrijk om ze niet alleen te vertellen dat ze het moeten doen, maar ook waarom ze het moeten doen. Laat zien wat er gebeurt wanneer er een aanval plaatsvindt en laat voorbeelden zien van bedrijven die sneuvelden door aanvallen. Leer ze dus niet alleen wat ze moeten doen, maar ook waarom ze dat moeten doen. En zorg vooral voor een vertrouwelijke sfeer; wanneer een medewerker de fout in gaat, moet hij of zij niet bang zijn om dit te vertellen. Het is juist zaak om dit snel aan te geven zodat er actie ondernomen kan worden.

Benieuwd hoe veilig jouw ICT is? Of heb je hulp nodig bij de beveiliging van jouw ICT?

Dit zijn enkel wat tips op het gebied van beveiliging. Mocht je na het lezen van dit artikel doorhebben dat je echt nog wel wat hulp kan gebruiken binnen jouw bedrijf, vul dan ons contactformulier in en wij nemen binnen 24 uur contact met je op. Geheel vrijblijvend.

Benieuwd wat NLXS voor jou kan betekenen?